Witajcie
Post kulinarne występują u mnie raczej rzadko, ale jak już coś podaję to szybkie i bardzo smaczne.Dzisiaj Gruszka w cieście francuskim.
Składniki:
- 5 twardych gruszek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1l wody
- 150 g cukru
- 1opakowanie cukru waniliowego
- 2łyżki syropu klonowego
- 2łyżki miodu
- 3łyżki dżemu
Przyrządzanie:
Obieramy gruszki, ale nie usuwamy ogonków. Wstawiamy wodę. Dodajemy cukier, syrop, cukier waniliowy i miód. Gotujemy tak długo, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy gruszki i gotujemy ok 20 minut, aż będą miękkie.
Rozwałkujemy ciasto francuskie i kroimy nożem na ok 1 cm. Wyjmujemy gruszki z garnka i czekamy chwilę, aż wystygną. Smarujemy gruszki dżemem, następnie okładem gruszki ciastem francuskim od góry zaczynając od ogórka. Po przyłożenie pierwszych pasków smarujemy początek i koniec wodą, aby lepiej ciasto trzymało się gruszki.
Smacznego 😀😀😀
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz