poniedziałek, 9 listopada 2015

225. Gruszki w cieście.

Witajcie
Post kulinarne występują u mnie raczej rzadko, ale jak już coś podaję to szybkie i bardzo smaczne.
Dzisiaj Gruszka w cieście francuskim.
Składniki:
  • 5 twardych gruszek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1l wody
  • 150 g cukru
  • 1opakowanie cukru waniliowego
  • 2łyżki syropu klonowego
  • 2łyżki miodu
  • 3łyżki dżemu
Przyrządzanie:
Obieramy gruszki, ale nie usuwamy ogonków. Wstawiamy wodę. Dodajemy cukier, syrop, cukier waniliowy i miód. Gotujemy tak długo, aż cukier się rozpuści.  Następnie dodajemy gruszki i gotujemy ok 20 minut, aż będą miękkie.
Rozwałkujemy ciasto francuskie i kroimy nożem na ok 1 cm. Wyjmujemy gruszki z garnka i czekamy chwilę, aż wystygną. Smarujemy gruszki dżemem, następnie okładem gruszki ciastem francuskim od góry zaczynając od ogórka. Po przyłożenie pierwszych pasków smarujemy początek i koniec wodą, aby lepiej  ciasto trzymało się gruszki. 
Pieczemy gruszki w tym 175 stopni około 20 minut.


Smacznego 😀😀😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz