Ostatnio na IG wstawiłam zdjęcie mojego wypieku. Obiecałam, że podam przepis. I teraz też to zrobię. Ciasto jest nieziemskie i chyba nie znajdzie się nikt, komu by nie smakował!! Koniecznie upieczcie go na święta!!
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- pół szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek kakao (płaskich)
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Po wystudzeniu:
- 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- pół szklanki drobnego cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek, sodę - przesiać i odłożyć.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Dodać wszystkie żółtka i ubić do otrzymania kremowej pianki. Wlać całą wystudzoną mieszankę i dokładnie wymieszać szpatułką lub na wolnych obrotach miksera do połączenia.
Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków niczym nie smarować. Przelać do formy ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić ostrym nożem na 2 blaty kakaowe.
Biszkopt zalecam upiec dzień wcześniej. Oszczędzi nam to stesu :)
Krem z serka kremowego:
- 200 g masła
- 500 g serka kremowego*
- 5 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem w misie miksera do otrzymania gładkiego, puszystego i jasnego kremu. Dodawać serek, porcjami, cały czas miksując.
Ponadto:
- 1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (1 słoik około 450 g)
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 pełne łyżki serka mascarpone
Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu, pod sam koniec dodając cukier puder. Uwaga: nie ubijać zbyt długo, krem może się zwarzyć.
Nasączenie:
- pół szklanki likieru Cassis (z czarnej porzeczki)
- 1/4 szklanki wody
Wymieszać.
Uwaga: nasączenie nie jest konieczne, ciasto mimo to jest wilgotne. Ja nie dodawałam.
Dodatkowo:
- 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wykonanie
Na tacy ułożyć jeden z blatów kakaowych. Nasączyć połową mieszanki z likierem. Blat posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć masę z serka kremowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem kakaowym. Nasączyć go resztą ponczu i posmarować pozostałym dżemem. Na wierzch wyłożyć krem śmietankowy, wyrównać. Na wierzch starkować czekoladę. Schłodzić.
Po schłodzeniu ciasto pokroić w kwadraty i podawać.
Przechowywać w lodówce.
* Najlepiej użyć naturalnego serka kremowego np. kanapkowego. Można również użyć zmielonego twarogu do serników, jednak masa może wyjść dość ścisła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz